Speglar rummet den/de funktioner du vill att det ska ha?

Innan du börja organisera om ett rum, tänk efter hur du och din familj använder det rummet. Vilka aktiviteter sker där? (Eller bör ske där?) När du vet vad du gör (vill göra) i ett rum, vet du också vilka saker som hör hemma där – om ett föremål inte tjänar till att möjliggöra de funktionerna som rummet ska ha, bidrar det istället till att bilda en röra.

De saker som finns i ditt hem ska spegla vem du är och vad du har för intressen, och framför allt vad du vill använda utrymmet till. Om man till exempel läser mycket så är det motiverat att ha en läshörna någonstans i huset/lägenheten med en skön fåtölj, bra belysning, ett litet bord till te/kaffekoppen och bokhyllor. Om man har en hobby bör det finnas utrymme att utöva den utan inkräktar att det på någon annan funktion, alternativt vara lätt att plocka undan när man är nöjd för tillfället.

Försök dela in hemmet i zoner och ha bara kvar de saker som tillhör den aktiviteten som hör till zonen. Hur stora zonerna blir bestäms av dels hur mycket plats du har, och dels hur viktig du tycker den aktiviteten är. Gör en lista på de funktioner som är viktiga för dig, och se till att de alla fått en zon, annars måste någon/några zoner krympas för att ge rum för det som saknas. Försök också att inte ha flera aktiviteter i samma zon – fast ju mindre utrymme man har att tillgå, desto fler multifunktionslösningar måste man ta till, försök då att placera dem mellan de zoner som de hör till. Och till sist, kom ihåg att golvet inte är någon zon!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmän organisering. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s